Back
BLOG

Mutluluk Kaynağı Çikolata

Çikolata; hiç şüphesiz her yaştan hayranı olan ve insanlar tarafından en çok sevilen gıdalardan birisi. İnsanları böylesine etkisi altına alan, hayatımızın olmazsa olmazı, kahvenin yanında aranılan lezzet, canımız sıkıldığında ağzımıza attığımız bir lokma olan çikolatalar mutluluk kaynağı olarak da bilinirler. Peki çikolatalar sadece lezzetiyle mi insanları böylesine büyüler yoksa mutluluk vermesinin altında başka nedenler de yatar mı? İlk çikolatayı kim bulmuştur? Çikolata yapımı nasıl gerçekleşir? Çikolata sağlığa iyi gelir mi? Sorgusuz sualsiz tadına vardığımız çikolatalar hakkında düşünüldüğünde aslında karşımıza pek çok merak uyandıran soru çıkmaktadır.

Çikolata Neden Mutlu Eder?

Çikolatanın insanlara verdiği hazzın mutluluk üzerinde etkili olduğu apaçık. Ya da bir dostla kahve içip sohbet ederken ağzınıza attığınız bir kare çikolatanın verdiği mutluluk çok az şeyde vardır. Ancak çikolatanın sırrı yalnızca bu değildir. Çikolatanın içindeki bazı maddeler, insan sinir sistemi üzerinde etkilidir ve böylece mutluluk hormonlarının salgılanmasıyla beraber kişiler çikolata yediklerinde mutlu olurlar.

Çikolatanın İçindeki Mutluluk Hormonu

Çikolatanın içinde bulunan ve mutluluğu tetikleyen madde PEA yani Feniletilamin’dir. Bu madde insan vücuduna girdikten sonra sinir sistemini uyarıcı bir etki yaratır. Ayrıca tiramin, teobromin, kafein gibi beyni doğrudan etkileyen maddeleri de bünyesinde bulunur. Beyne iletilen sinir sistemi uyarıları, beyinden “Endorfin” isimli salgının salınmasını tetiklerler. İlk 10 dakika endorfin salınımı uyarıldığı için kişiler bu andan itibaren iyi yönde etkilenirler. Çikolata ayrıca bir diğer mutluluk hormonu olan “Seratonin” salınımını da tetikleyici özellik gösterir. Salgılanan maddeler insanda bir rahatlama, sakinleme, gevşeme hissi yaratır. Çikolataya özellikle stresli üzgün ya da kızgın anlarda ihtiyaç duyulmasının sebebi de budur.

Çikolatanın Yararları

Çikolata besin değeri yüksek ve yağlı bir yiyecektir. Diyette kaçınılması gereken bir ürün olduğu için insanlar çikolatanın zararlı olduğu kanısına varırlar ancak bu doğru değildir. Çikolata eğer yeteri kadar yenilirse vücut açısından pek çok pozitif gelişmeye gebe olur.

  • Depresyonu önler. Çikolata depresyon hastalarına verilen ilaçlarla aynı etkiyi yapmaktadır. Her şeyi bırakıp bol bol çikolataya yönelmek elbette doğru değildir ancak kararında yenilen çikolata pozitif yönde etki yapacaktır.
  • Saf çikolata, potasyum ve magnezyum bakımından zengindir. Sütlü çikolataların da kalsiyum oranı yüksektir ve bu maddeler vücudumuzun işleyişi için pek çok yerde kullanılan maddelerdir.
  • Kalbi korur ve kanserle savaşır. Çikolatanın hammaddesi kakaonun içinde bulunan polifenol isimli antioksidanlar bu hususta en büyük savaşçılardır.
  • Yüksek tansiyon, kalp krizi ve felç geçirme riskini azaltmaktadır.
  • İçinde yer alan procyanidin isimli madde, düzenli ve abartmadan tüketildiğinde kanın damar içinde pıhtılaşmasını önlemektedir.
  • Çeşitli antioksidanlarıyla çikolata ömrü uzatır.
  • Hafıza ve zekâ üzerinde de iyi izler bırakır.
  • Bitter çikolata, porsiyon ayarı yapıldığında kilo vermeyi hızlandırır çünkü yağ yakıcı özelliğe sahiptir.
  • Çikolatanın faydaları saymakla bitmese de önemli olan porsiyon ayarını yapabilmektedir. Kilo vermek isteyen kişiler çikolata tüketimini minimuma indirmelidirler. Aynı şekilde sağlıklı kilolarda olan insanlar da çikolata tüketiminde abartıya kaçmamalıdırlar aksi taktirde yağlı ve şekerli bir ürün olduğu için kalorisi yüksek olan çikolata bir zaman sonra vücutta kilo yapabilir.

Alyan Gıda’nın Nefis Çikolataları

Alyan Gıda’nın kapıları bir parça mutluluk arayan tüm çikolata severlere ardına kadar açıktır. Ürün çeşitliliği had safhada olan Alyan Gıda’da dilerseniz kutuda, dilerseniz kare, dilerseniz sürülebilir ve daha pek çok şekilde çikolatayı, farklı türleriyle birlikte bulabilirsiniz. Bu lezzetlerden en çok hoşunuza gidenleri deneyerek ağzınıza ve mutluluğunuza layık seçimler yapabilirsiniz.