Back
BLOG

Güvenli Gıda

Güvenli Gıda konusu son yıllarda herkesin merakla araştırdığı ve bilgi edinmeye çalıştığı bir konudur. İnsan vücuduna zararlı olmayan, alerjik reaksiyonlara sebep vermeyen, besin değeri fazla olan ve herkesin kolayca ulaşabileceği gıda ürünlerine sahip olmak tüm insanların arzu ettiği şeydir. Bu sebepten gıda güvenliği bir disiplin haline gelmiştir. Gıdaların insanlara zarar verecek şeylerden arındırılması, gıda bozulmalarının önüne geçilmesi ve depolanma biçimlerini inceleyen bu disiplinin araştırma konularındandır. Bu amacı ön planda tutan belirli yiyecek ve içecek sektöründeki firmalar güvenli gıda konusunda kendilerini geliştirerek sertifika alma yoluna gitmiştir.

GÜVENLİ GIDA İÇİN YAPILMASI GEREKENLER

• Üretim tesislerinin uygun koşullarda düzenlemesi
• Gıda sektöründe çalışan personele uygun eğitimin verilmesi
• Gıda sektöründe çalışan personele uygun ekipmanın sağlanması
• Kalite, hizmet denetim ve ölçümlerinin düzenli olarak kontrol altında tutulması
• Gıdaların uygun dağıtım koşullarında sevkiyatının yapılması
• Gıdaların uygun koşullarda depolanması
• Tesislerin ve çalışanların gıda güvenliğine uygun dünya standartlarına ulaşması için iyileştirmeler yapılması
• Mevcut kalite ve sistemin devamlılığının esas alınması gerekmektedir.

DÜNYA SAĞLIK ÖRGÜTÜNÜN BELİRLEDİĞİ GIDA GÜVENLİĞİ KURALLARI

Dünya sağlık örgütü güvenli gıda konusunda çalışmaları denetleyen ve aynı zamanda da neler yapılması gerektiğini belirleyen bir kurumdur. Birçok firma ve kuruluş bu standartlara uyum sağlamak için önlemlerini ve değişikliklerini yaparlar. Bu sayede güvenli gıda konusunda farkındalık ve bilinç yaratılır. Gıdalarımızı genel olarak bildiğimiz ve ailemizden öğrendiğimiz bilgiler ışığında saklama ve kullanma yoluna gitmekteyiz. Ama bazı konularda yıllardır yapılan yanlışların sonucunu sağlığımızla ödeme tehlikesiyle de karşılaşabiliriz. Bu sebepten yetkili kurumlardan alınan bilgilerle gıda güvenliğini sağlamak en doğrusudur.

GÜVENLİ GIDA KURALLARI

• Fabrikalarda işlenmiş olan gıdaların tercih edilmesi önemlidir.
• Gıdaları tamamen pişmeden tüketmeyin. Özellikle et ürünlerinde çiğ kalmadan pişirilme yapılması önemlidir.
• Gıdayı pişirdikten sonra hemen tüketmeye özen gösterilmesi gerekir.
• Gıdayı saklama ısı koşullarına dikkat edilmeli.
• Özellikle pişmiş gıdalar ve çiğ gıdaların temasını engellemek gerekir. Temas etmeleri mikropların üremesine sebep olur ve bu da gıdadan kaynaklı hastalıkların oluşmasını sağlar.
• Kullandığınızın suyun temiz olduğundan emin olmalısınız.
• Gıdayla uğraşırken el hijyeninize dikkat etmelisiniz.
• Gıda yapılan alanın her defasında temizlenmesi ve kullanılan aletlerin kaynatılarak temizlenmesi gerekmektedir.

GÜVENLİ GIDA TEMEL İLKEMİZ

Çikolata üretimi amacıyla kullanılan kakao hammaddesi ülkemize yurt dışından geldiği için depolama ve uygun şartlarda üretime ulaştırma önem kazanmaktadır. Çikolata halinde üretildikten sonra da dağıtım koşullarının erime ya da donma riskinin oluşmaması için belirli bir ısıda muhafaza edilerek yapılması gerekir. Üretilen her türlü çikolatanın belirli standartlara uygun ve uzman bir ekip tarafından üretilmesi güvenli gıda için en önemli unsurdur. Bu amaçla firmamız tüm üretim departmanlarında, depolama alanlarında ve sevkiyat araçlarında uygun koşulların oluşturulması için gereken tedbir ve iyileştirmeleri yaparak işleyişini sürdürmektedir. Unlu mamüllerin saklama, depolama ve sevkiyat aşamalarında bozulma olursa çok riskli sonuçlar ortaya çıkabilir. Sağlığı tehdit edebilecek bir sonuçla karşılaşmamak adına gereken tüm süreçler standartlara uygunluğu test edilerek sürdürülmektedir. Kalite ve hizmet anlayışı müşterinin talepleriyle beraber geliştirilerek ödün vermeden uygulanır. Bu bilinçle güvenli gıda konusunda gereken tüm tedbirlere uyularak tüm Dünya'ya ürünlerimiz ulaştırılmaktadır. Sevdiklerinize sunabileceğiniz lezzetlerimizi gönül rahatlığıyla tüketebilmeniz için çalışmalarımız devam etmektedir.

Güvenli gıda üretebilmek, depolamak, sevkiyat araçları tedarik süreci artan maliyetler olarak değerlendirilir. Fiyat maliyet dengesi sağlanırken buna göre hesap yapılır. Fakat insan sağlığını ön planda tutan politikamızla maliyetleri hesaplarken sağlıklı üretimi ön koşul olarak ele alırız. Sağlığını kaybeden ya da üretilen gıda sebebiyle rahatsızlanan bir kişi bile olsa bunu düzeltmek ve önüne geçmek için her türlü maliyeti göze alarak üretim yapma, güvenli gıda sunma temel amaç olarak benimsenmektedir