Back
BLOG

Çikolatanın tarihine yolculuk

Çikolata yemek için sebepler ve günün saatleri değişebilir. Bazen sıcak bir içeceğin yanında bazen de yalnızca bir tatlı isteği anında. Çikolatanın verdiği keyfi başka bir tatlıda bulduğumuz anlar da olabiliyor, ama hiçbir şey güzel bir çikolatanın yerini tutmuyor. Her şeyden önce hazır bir tüketim ürünü olması bizi cezbediyor. Tatlı yapmak için malzemeleri toplamak, güzel bir tarif bulmak ve zaman ayırmak gerekirken çikolata yemek için sadece istememiz yetiyor.

Vazgeçemediğimiz çikolatanın tarihine bir yolculuk yapmak istedik. Çikolata tutkumuzun kaynağına inelim.

Çikolata ne zaman bulundu?


• Tarihçiler çikolatanın en az 4.000 yıldır var olduğuna inanıyor.
Çikolatanın ham maddesi nedir?
• Çikolata kakao çekirdeğinden yapılır.


Çikolata ilk hangi amaçla kullanıldı?


• 17. yüzyılda çikolata, başta zenginler olmak üzere tüm Avrupa'da popüler bir içecekti. Eski kültürler, öğütülmüş kakaoyu baharatlı hale getirmek için diğer baharatlarla karıştırdı. Bu içecek düğünlerde ve yabancı ülkelerden gelen devlet adamları ziyaret edildiğinde servis edilirdi. M.Ö. 600 yıllara ait olan Olmec sürahilerinde arkeologlar kakao izlerine rastlamışlar. Kakao izlerine sürahide rastlanmasından yola çıkılarak, o dönemde kakaoyu sıvı halde tükettikleri düşünülüyor.

İlk çikolata nerede yapıldı ?


• İspanyollar kakao tohumlarını İspanya'ya getirdiğinde, çikolatanın dokusunu ve tadını değiştiren yeni tarifler yaratmaya başladılar. Daha da lezzetli hale getiren sürece şeker ekleyerek çikolata yapmaya başladılar.

Çikolatanın ilk seri üretimi ne zaman başladı ?


• Çikolatanın seri üretimi 1700'lerin sonlarında buhar makinesinin icadıyla mümkün oldu.
• 1828'de Hollandalı bir kimyager toz çikolata yapmanın bir yolunu keşfetti.
• 1847'de Joseph Fry, ilk modern çikolatayı yapmakla tanındı.

Çikolata faydalı mı?


• Bitter çikolata ve kakao, yararlı kardiyovasküler etkilere sahip olabilecek yüksekdüzeyde flavon içerir.
• Bazı araştırmalar, kakaodan zengin gıdaların kan basıncını düşürdüğünü bulmuştur.
• Diğer araştırmalar, çikolatanın iyi kolesterolünüzü (HDL) artırabileceğini bulmuştur.

Çikolata buzdolabında saklanır mı ?


Çikolataların buzdolabında değil, serin ve kuru yerlerde saklanması gerekmektedir.


Çikolata deneyiminize heyecan katacak yeni çikolatalarımız ile tanıştınız mı?


• Monteyer - Karamel Küplü Gold Çikolata
• Monteyer – Sütlü Çikolata
• Monteyer – Bütün Antep Fıstıklı Sütlü Çikolata

• Monteyer – Bütün Fındıklı Sütlü Çikolata
• Monteyer – Frambuaz Ruby Çikolata
• Prendimi – Çıtır Pirinç Patlaklı, Hindistan Cevizli Kremalı ve %100 Gerçek SütlüÇikolata
• Fuchsia – Fındık Kremalı Sütlü Çikolata
• Picco – Çikolata Kremalı Bütün Fındık Çikolata


Alyan Gıda’nın geniş ürün yelpazesi ve her daim aynı kalitede üretim yaptığı bitter, sütlü, ruby çeşitleri ve daha fazlası sizleri bekliyor. Aradığınız tüm çikolata çeşitlerini shopinalyan.com’da bulabilirsiniz.