Back
BLOG

Çikolatanın Mutluluk Verdiği Doğru Mu?

Sorunun cevabını bulmak için masallarda anlatıldığı gibi dağlar tepeler aşmak ya da uzak diyarlara yolculuk etmek gerekmez. Her ne kadar uzun yıllar boyunca mutluluğun sırrını, formülünü uzaklarda arayıp dursak da mutluluğun sırrı sandığımızdan daha yakın olabiliyor bazen. Tüm bu arayış esnasında da bizi ve vücudumuzu en kolay yoldan en çok mutlu eden unsuru gözden kaçırıyoruz. Peki, cevap ne mi? Sizin de tahmin ettiğiniz gibi: Çikolata.

Neden Çikolata Yediğimizde Mutlu Hissederiz?

Moral bozukluklarımızı veya kısa süreli üzgünlüklerimizi gidermek için hemen hemen hepimizin aklına ilk olarak çikolata yemek gelir. Her ne kadar alakasız dursa da çikolatanın mutluluk arttırma özelliği dillere düşmüş bir efsane değildir. Bilimsel olarak da çikolatanın vücuda mutluluk sağladığı ve insanın ruh halini yükselten bir yiyecek olduğu ortaya konmuştur.

Mutlu olduğumuz anda vücudumuz serotonin hormonu salgılamaya başlar. Çikolata ise içerdiği biyokimyasallar sayesinde vücudumuzdaki serotonin hormonu seviyesini arttırıyor ve dolayısıyla da mutlu hissetmemize neden oluyor. Çikolata, mutluluğun sırrı olma konusunda o kadar iddialı ki yapılan çalışmalar sonucu çikolatanın kokusunun bile insandaki serotonin hormonunu arttırdığı ortaya konmuştur.

Çikolata ayrıca sinir sistemlerini de uyararak yatıştırılmalarına sebep olur. Ayrıca beyni rahatlatıp gevşetir. Bu sayede çikolata, doğal bir antidepresan olma özelliği de taşır. Sütlü, bitter ya da beyaz çikolata olması fark etmeksizin tüm çikolatalar daha mutlu hissetmemize yardımcı olur ve uzaklarda aradığımız mutluluğu bizlere ulaştırır.

Çikolatanın Vücudumuza Olan Etkileri Nelerdir?

Mutluluğa salgılamasının yanı sıra pek çok kişi tarafından bilinmese de çikolata yemenin vücuda başka olumlu etkileri de vardır.

  • Çikolata yemek beyindeki kan dolaşımını artırır ve bu sayede konsantrasyonunuzu yükselterek odaklanma becerinizin de artmasını sağlar.
  • Çikolata tüketiminin beynin sağlıklı kalmasına yardımcı olur ve özellikle yaşlılarda hafıza kaybı riskini azalttığı ortaya konmuştur.
  • İçerisinde sağlıklı yağlar bulundurduğu için sinir sistemi fonksiyonlarını doğal yollardan güçlendirir.
  • Çikolata, kalsiyum da içerdiği için kemiklerin gelişmesine ve güçlenmesine katkı sağlar. Ayrıca yine içerdiği kalsiyum sayesinde tırnak ve diş sağlığını da olumlu yönde etkiler.
  • Çikolata yemek, kan akışının düzenlenmesine neden olur. Bu sayede de kalp ve damar sağlığını korumanın yanı sıra damar tıkanıklığı yaşama riskini de büyük ölçüde düşürür.
  • Çikolata, kaslardaki enerji üretimi sağlayan maddelerin emilimini daha kolay hale getirir. Bu özelliğiyle de hem enerji yükselttiği için hem de egzersiz sonrası ortaya çıkan ağrıları azaltma konusunda yardımcı olduğu için çikolata yemek daha verimli bir şekilde spor yapmanızı sağlar.
  • İdrar söktürücü özelliği sayesinde bağırsakları düzenler ve bağırsak kanserine yakalanma riskini de azaltır.

Alyan Gıda ve Çikolata

Çikolatanın mutluluğumuzun kaynağı olması için elbette kaliteli ve lezzetli bir çikolata yememiz de gerekir. İşte tam bu noktada Monteyer, Truffino, Dates n Choco gibi markaların da dâhil olduğu Alyan Gıda’nın bünyesindeki markaların çikolataları sayesinde eşsiz bir çikolata tatmakla kalmayarak mutluluğa da erişmiş olacaksınız. Alyan Gıda’nın sahip olduğu geniş yelpazedeki marka ve çikolata türünden dilediğinizi seçerek mutluluğunuza mutluluk katacaksınız. Her bir parçada hem vücudunuzun daha sağlıklı olmasını sağlayacak hem de kaliteli ve gıda güvenliği sağlanmış çikolata yemenin keyfine varacaksınız.

Tüm bu özellikleri sayesinde çikolatanın mutluluğa ulaşmanın en basit yolu olduğunu söyleyebiliriz. Farkındayız, hepimiz tadı güzel bir çikolata bulduğumuzda yiyip bitirmekten kendimizi alıkoyamıyoruz. Fakat unutmamak gerekir ki her şeyde olduğu gibi çikolata tüketiminin de çok aşırı miktarda olmaması gerekiyor.